Ābolu pankūkas

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Recepte veltīta Paulai un Mārcim.

Ābolu pankūkas ir īpašas vairākas reizes gadā. Pirmo reizi tās var cept vasaras pilnbriedā, kad dārzos sāk birt “dzidrie” vai rožāboli. Otrā reize ir tad, kad ienākas “antonovkas”. Bet uz pavasara pusi ļoti labi var izlietot arī maķenīt apvītušus ābolīšus, kuri no skata vairs nav tik pievilcīgi. Pankūkām tas nekaitē. Jo āboli skābāki, jo vairāk cukura vajadzēs iejaukt mīklā. Bet īstās pankūkas var izcept tikai no skābajiem āboliem, kas cepoties kļūst mutē kūstoši un maigi.

Ja salīdzina ar parastām pankūkām, līdzīgai pankūku kaudzītei vajag mazāk miltu, olu un piena. Piena vietā droši var lietot ūdeni, kefīru vai rūgušpienu. Mīklas daudzums šķiet aizdomīgi niecīgs, bet tās galvenais uzdevums ir saturēt kopā ābolu šķēlītes.

Ābolu pārliecinošais daudzums pankūku sastāvā ļauj iztikt bez parastā papildinājuma – ievārījuma. Lieliska garšas kombinācija ir ābolu pankūkas, medus un piens. Var arī paņemt kādu skābā krējuma karoti, pārkaisīt ar cukuru un kanēli.

Īpaši jāpiemin smarža, kura pārņem virtuvi un satrauc izsalkušos ēdājus. Arī parastās pankūkas māju ietin omulīgā, siltā aromātā. Ja klāt vēl nāk āboli un kanēlis, tādam salikumam ir ļoti grūti pretoties. Un arī nevajag.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 150 g kviešu miltu
  • 2 olas
  • 2/3 glāzes piena vai ūdens
  • 4 ēdamkarotes vai vairāk cukura
  • Šķipsniņa sāls
  • 1 ēdamkarote malta kanēļa
  • 1 tējkarote cepamā pulvera vai dzeramās sodas
  • 4 vidēji vai 6 mazi skābas šķirnes āboli (apmēram ½ kg)
  • Augu eļļa cepšanai

    Piedevām

    • Medus un piens (tēja vai kafija)
      vai
    • skābais krējums, cukurs un malts kanēlis
      vai
    • saputots putukrējums
      vai
    • vaniļas saldējums

    Soļi

    Solis 1

    Vispirms miltus, cukuru, sāli, kanēli, cepamo pulveri vai sodu ber bļodā, iešķiļ olas.

    Solis 2

    Pienu ar putojamo slotiņu pakāpeniski iejauc masā.

    Solis 3

    Kamēr masa bieza, viegli izberzt kunkuļus, līdz mīkla kļūst viendabīga.

    Solis 4

    Gatavai mīklai jābūt vijīgai un tekošai, bet ne tik šķidrai kā plānajām pankūkām. Mīklu atstāj uzbriest.

    Solis 5

    Ābolus nomizo. Negriež, bet atstāj apaļus. Ar nazīti ābolos iegriež krustām, šķērsām. Tā var iztikt bez ābola serdes izņemšanas, šķēlītes nogriezīs visapkārt ābolam, serde paliks neskarta.

    Solis 6

    Griež plānas ābolu šķēlītes tieši mīklas bļodā. Nekavējoties iejauc gabaliņus mīklā, lai tie gaisa ietekmē nekļūtu brūni.

    Solis 7

    Kad visi āboli sagriezti, mīklu vēlreiz kārtīgi izmaisa. Ja tā šķiet par biezu, atšķaida vēl nedaudz.

    Solis 8

    Pannā lej eļļu, uzkarsē un veido apaļas pankūkas.

    Solis 9

    Cep uz vidēja karstuma, uzliekot vāku. Ja ceps uz stipra karstuma, pankūku ārpuse apdegs, pirms vēl iekšpuse būs izcepusies.

    Solis 10

    Pankūkas apcep brūnas no abām pusēm.

    Solis 11

    Pasniedz ar medu un pienu. Kam labāk tīk, var piedzert tēju vai kafiju. Bet var pankūkai uzziest skābo krējumu un pārkaisīt ar kanēli un cukuru. Svētdienā vai svētkos var klāt pasniegt sakultu putukrējumu vai vaniļas saldējumu.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Lieldienu olu krāsošana 2019

    Lieldienu olu krāsošana 2019

    Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

    Staks. Vecais, labais staks no kaņepēm

    Staks. Vecais, labais staks no kaņepēm

    Pagājušajā nedēļā ciemojāmies Viesūnēnos, dažus kilometrus no Bērzaunes, pie ļoti radošas ģimenes. Inguna Plotka un Andris Tkačenko agrāk ir bijuši rīdzinieki, strādājuši dizaina un reklāmas aģentūrās, pirms gadiem mantojuši lauku mājas, un nu savu ikdienu vada šeit.

    Vistu aknu pastēte

    Vistu aknu pastēte

    Ar lielu prieku pieņēmām ielūgumu uz Ķekavas putnu fabriku, kurā prezentēja jaunumus – no 2017. gada vasaras sākuma veikalos parādīsies paaugstinātas kvalitātes vistas gaļa ar atzīmi “Audzēts bez antibiotikām”. Tam par godu piedāvājam cāļu aknu pastētes recepti. 

    Mūsu sadarbības partneri