Otrdiena, 7 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ābolu pankūkas

Ābolu pankūkas

Abolu_pankukas_VO_3060056 Abolu_pankukas_VO_3060059 Abolu_pankukas_VO_3060064 Abolu_pankukas_VO_3060065 Abolu_pankukas_VO_3060077 Abolu_pankukas_VO_3060079 Abolu_pankukas_VO_3060095 Abolu_pankukas_VO_3060105 Abolu_pankukas_VO_3060111 Abolu_pankukas_VO_3060117 Abolu_pankukas_VO_3060172

Recepte veltīta Paulai un Mārcim.

Ābolu pankūkas vairākas reizes gadā ir īpašas. Pirmo reizi tās var cept vasaras pilnbriedā, kad dārzos sāk birt “dzidrie” vai rožāboli. Otrā reize ir tad, kad ienākas “antonovkas”. Bet uz pavasara pusi ļoti labi var izlietot arī maķenīt apvītušus ābolīšus, kuri no skata vairs nav tik pievilcīgi. Pankūkām tas nekaitē. Jo āboli skābāki, jo vairāk cukura vajadzēs iejaukt mīklā. Bet īstās pankūkas var izcept tikai no skābajiem āboliem, kas cepoties kļūst mutē kūstoši un maigi.

Ja salīdzina ar parastām pankūkām, līdzīgai pankūku kaudzītei vajag mazāk miltu, olu un piena. Piena vietā droši var lietot ūdeni, kefīru vai rūgušpienu. Mīklas daudzums šķiet aizdomīgi niecīgs, bet tās galvenais uzdevums ir saturēt kopā ābolu šķēlītes.

Ābolu pārliecinošais daudzums pankūku sastāvā ļauj iztikt bez parastā papildinājuma – ievārījuma. Lieliska garšas kombinācija ir ābolu pankūkas, medus un piens. Var arī paņemt kādu skābā krējuma karoti, pārkaisīt ar cukuru un kanēli.

Īpaši jāpiemin smarža, kura pārņem virtuvi un satrauc izsalkušos ēdājus. Arī parastās pankūkas māju ietin omulīgā, siltā aromātā. Ja klāt vēl nāk āboli un kanēlis, tādam salikumam ir ļoti grūti pretoties. Un arī nevajag.

Sastāvdaļas

Mīklai:

150 g kviešu miltu

2 olas

2/3 glāzes piena vai ūdens

4 ēdamkarotes vai vairāk cukura

Šķipsniņa sāls

1 ēdamkarote malta kanēļa

1 tējkarote cepamā pulvera vai dzeramās sodas

4 vidēji vai 6 mazi skābas šķirnes āboli (apmēram ½ kg)

Augu eļļa cepšanai

Piedevām:

Medus un piens (tēja vai kafija)

vai

skābai krējums, cukurs un malts kanēlis

vai

vai

saputots putukrējums

vai

vaniļas saldējums

Darba gaita

Abolu_pankukas_VO_30600561. Vispirms miltus, cukuru, sāli, kanēli, cepamo pulveri vai sodu ber bļodā, iešķiļ olas.
Abolu_pankukas_VO_30600592. Pienu ar putojamo slotiņu pakāpeniski iejauc masā.
Abolu_pankukas_VO_30600643. Kamēr masa bieza, viegli izberzt kunkuļus, līdz mīkla kļūst viendabīga.
Abolu_pankukas_VO_30600654. Gatavai mīklai jābūt vijīgai un tekošai, bet ne tik šķidrai kā plānajām pankūkām. Mīklu atstāj uzbriest.
Abolu_pankukas_VO_30600775. Ābolus nomizo. Negriež, bet atstāj apaļus. Ar nazīti ābolos iegriež krustām, šķērsām. Tā var iztikt bez ābola serdes izņemšanas, šķēlītes nogriezīs visapkārt ābolam, serde paliks neskarta.
Abolu_pankukas_VO_30600796. Griež plānas ābolu šķēlītes tieši mīklas bļodā. Nekavējoties iejauc gabaliņus mīklā, lai tie gaisa ietekmē nekļūtu brūni.
Abolu_pankukas_VO_30600957. Kad visi āboli sagriezti, mīklu vēlreiz kārtīgi izmaisa. Ja tā šķiet par biezu, atšķaida vēl nedaudz.
Abolu_pankukas_VO_30601058. Pannā lej eļļu, uzkarsē un veido apaļas pankūkas.
Abolu_pankukas_VO_30601119. Cep uz vidēja karstuma, uzliekot vāku. Ja ceps uz stipra karstuma, pankūku ārpuse apdegs, pirms vēl iekšpuse būs izcepusies.
Abolu_pankukas_VO_306011710. Pankūkas apcep brūnas no abām pusēm.
Abolu_pankukas_VO_306017211. Pasniedz ar medu un pienu. Kam labāk tīk, var piedzert tēju vai kafiju. Bet var pankūkai uzziest skābo krējumu un pārkaisīt ar kanēli un cukuru. Svētdienā vai svētkos var klāt pasniegt sakultu putukrējumu vai vaniļas saldējumu.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas