Ābolu kūka ar mannu

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kūka – “gāzējs”. Īsta kaloriju bumba. Ēdot, nāk prātā brīnišķīgais Remarka citāts “Viss labais šai dzīvē ir amorāls, nelikumīgs, vai kalorijām bagāts”. Bet, kad ārā valda drēgnums un aukstums, gabaliņš silta deserta nekaitēs.

Receptes valdzinājums ir tās vienkāršība. Kūkas garša ir stipra, skābie āboli ir savilkušies ar cukuru, sviestu un kanēli. Vaniļas mērces putainais maigums to brīnišķīgi papildina.

Iesaku ēst mazliet siltu. Bet ļoti labi garšos nākamajā dienā, tad kūka būs labi sasūkusies, tad to var pārliet ar siltu vaniļas mērci.

Uzglabājot kūku uz otru dienu, to nevajag tīt plēvē vai likt maisiņā – tā virsējās drumstalas kļūs mitras un nebūs tik kraukšķīgas.

Sastāvdaļas

Esmu variējusi ar krūzīšu lielumu – šeit aprakstītais būs pietiekams 12 cilvēkiem, un cep to karstumizturīgajā stikla traukā, ja ņem visu proporcionāli ( 1/3 vai 1/2 mazāk, var cept garenajā keksa formā.

125 ml miltu (puse no 250 ml krūzes vai glāzes)
125 ml cukura
125 ml mannas putraimu
1 paciņa cepamā pulvera
200 g sviesta
6 vidēji lieli, skābi, sulīgi āboli
Kanēlis pārkaisīšanai

    Servēšanai

    • Vaniļas mērce – gatavais maisījums, ko sajauc ar pienu,

    vai

    • 1 lauku olas dzeltenums,
    • 1 ēd. karote cukura un
    • tējkarote vaniļas cukura uz
    • 250 ml piena (mērci taisa pēc vajadzības – var ½ l vai 1l, mums parasti pietiek ar ½ litra).

    Soļi

    Solis 1

    Miltus, mannu un cukuru, cepamo pulveri ieber traukā, rūpīgi sajauc un un sadala 4 daļās.

    Solis 2

    Ābolus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves un sadala trīs daļās.

    Solis 3

    Ņem formu, ieziež ar sviestu.

    Solis 4

    Nokaisa ar 1 daļu maisījuma.

    Solis 5

    Pārliek 1/3 daļu no sarīvētajiem āboliem, nolīdzina un piespiež ar rokām, lai izsūcas sula.

    Solis 6

    Uz rupjās rīves rīvē pāri 1/3 daļu sviesta.

    Solis 7

    Pārkaisa ar kanēli.

    Solis 8

    Tad atkal atkārto tādā pašā secībā: 1 daļa maisījuma, āboli, sviests, kanēlis,
    atkārto vēlreiz, kamēr pabeidz ar sviestu, kam pārkaisa ar pēdējo miltu maisījuma daļu, lai pa virsu veidojas drupačas.

    Solis 9

    Drupaču kārtai arī pārkaisa kanēli. Cep līdz 160–180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī 1 stundu.

    Vaniļas mērces sagatavošana

    Solis 10

    Olu dzeltenumus saputo ar cukuru.

    Solis 11

    Pienu uzvāra un tievā strūkliņā lej saputotajā olu dzeltenuma masā. Pārlej atpakaļ katliņā, liek atkal uz uguns un lēni sildot maisa, līdz sabiezē.

    Solis 12

    Vaniļas mērci nedrīkst uzvārīt, tad saies kunkuļos. Man tā diemžēl ir gadījies, un esmu šo kļūmi veiksmīgi labojusi ar blenderi.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Šokolādes kūka

    Šokolādes kūka

    Šī ir šokolādes kūka, kas ir ģeniāli vienkārši un ātri pagatavojama. Tā izdosies visiem, arī iesācējiem un nepacietīgajiem. Kūku var pagatavot nepilnā stundā, ieskaitot trauku mazgāšanu.

    Lauku torte no pīļu olām

    Lauku torte no pīļu olām

    Par godu desmit pīļu olām, kuras nu jau pirms laba laika atveda mūsu draugi Sintija un Ingus Druvas, izcepām tortīti, pie viena patukšojot saldētavas ogu krājumus un brūkleņu ievārījumu no pērnās vasaras. Esam tik priecīgi, ka šādi krājumi mājās ir un šī brīža sociālās distancēšanās situācijā neesam atkarīgi tikai no veikalu piedāvājuma vien. Atliek vien izvēlēties, ko šodien gatavosim vai ēdīsim.

    Mūsu sadarbības partneri