Ābolu kūka ar mannu

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kūka – “gāzējs”. Īsta kaloriju bumba. Ēdot, nāk prātā brīnišķīgais Remarka citāts “Viss labais šai dzīvē ir amorāls, nelikumīgs, vai kalorijām bagāts”. Bet, kad ārā valda drēgnums un aukstums, gabaliņš silta deserta nekaitēs.

Receptes valdzinājums ir tās vienkāršība. Kūkas garša ir stipra, skābie āboli ir savilkušies ar cukuru, sviestu un kanēli. Vaniļas mērces putainais maigums to brīnišķīgi papildina.

Iesaku ēst mazliet siltu. Bet ļoti labi garšos nākamajā dienā, tad kūka būs labi sasūkusies, tad to var pārliet ar siltu vaniļas mērci.

Uzglabājot kūku uz otru dienu, to nevajag tīt plēvē vai likt maisiņā – tā virsējās drumstalas kļūs mitras un nebūs tik kraukšķīgas.

Sastāvdaļas

Esmu variējusi ar krūzīšu lielumu – šeit aprakstītais būs pietiekams 12 cilvēkiem, un cep to karstumizturīgajā stikla traukā, ja ņem visu proporcionāli ( 1/3 vai 1/2 mazāk, var cept garenajā keksa formā.

125 ml miltu (puse no 250 ml krūzes vai glāzes)
125 ml cukura
125 ml mannas putraimu
1 paciņa cepamā pulvera
200 g sviesta
6 vidēji lieli, skābi, sulīgi āboli
Kanēlis pārkaisīšanai

    Servēšanai

    • Vaniļas mērce – gatavais maisījums, ko sajauc ar pienu,

    vai

    • 1 lauku olas dzeltenums,
    • 1 ēd. karote cukura un
    • tējkarote vaniļas cukura uz
    • 250 ml piena (mērci taisa pēc vajadzības – var ½ l vai 1l, mums parasti pietiek ar ½ litra).

    Soļi

    Solis 1

    Miltus, mannu un cukuru, cepamo pulveri ieber traukā, rūpīgi sajauc un un sadala 4 daļās.

    Solis 2

    Ābolus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves un sadala trīs daļās.

    Solis 3

    Ņem formu, ieziež ar sviestu.

    Solis 4

    Nokaisa ar 1 daļu maisījuma.

    Solis 5

    Pārliek 1/3 daļu no sarīvētajiem āboliem, nolīdzina un piespiež ar rokām, lai izsūcas sula.

    Solis 6

    Uz rupjās rīves rīvē pāri 1/3 daļu sviesta.

    Solis 7

    Pārkaisa ar kanēli.

    Solis 8

    Tad atkal atkārto tādā pašā secībā: 1 daļa maisījuma, āboli, sviests, kanēlis,
    atkārto vēlreiz, kamēr pabeidz ar sviestu, kam pārkaisa ar pēdējo miltu maisījuma daļu, lai pa virsu veidojas drupačas.

    Solis 9

    Drupaču kārtai arī pārkaisa kanēli. Cep līdz 160–180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī 1 stundu.

    Vaniļas mērces sagatavošana

    Solis 10

    Olu dzeltenumus saputo ar cukuru.

    Solis 11

    Pienu uzvāra un tievā strūkliņā lej saputotajā olu dzeltenuma masā. Pārlej atpakaļ katliņā, liek atkal uz uguns un lēni sildot maisa, līdz sabiezē.

    Solis 12

    Vaniļas mērci nedrīkst uzvārīt, tad saies kunkuļos. Man tā diemžēl ir gadījies, un esmu šo kļūmi veiksmīgi labojusi ar blenderi.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri