Ābolu kūka ar mannu

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kūka – “gāzējs”. Īsta kaloriju bumba. Ēdot, nāk prātā brīnišķīgais Remarka citāts “Viss labais šai dzīvē ir amorāls, nelikumīgs, vai kalorijām bagāts”. Bet, kad ārā valda drēgnums un aukstums, gabaliņš silta deserta nekaitēs.

Receptes valdzinājums ir tās vienkāršība. Kūkas garša ir stipra, skābie āboli ir savilkušies ar cukuru, sviestu un kanēli. Vaniļas mērces putainais maigums to brīnišķīgi papildina.

Iesaku ēst mazliet siltu. Bet ļoti labi garšos nākamajā dienā, tad kūka būs labi sasūkusies, tad to var pārliet ar siltu vaniļas mērci.

Uzglabājot kūku uz otru dienu, to nevajag tīt plēvē vai likt maisiņā – tā virsējās drumstalas kļūs mitras un nebūs tik kraukšķīgas.

Sastāvdaļas

Esmu variējusi ar krūzīšu lielumu – šeit aprakstītais būs pietiekams 12 cilvēkiem, un cep to karstumizturīgajā stikla traukā, ja ņem visu proporcionāli ( 1/3 vai 1/2 mazāk, var cept garenajā keksa formā.

125 ml miltu (puse no 250 ml krūzes vai glāzes)
125 ml cukura
125 ml mannas putraimu
1 paciņa cepamā pulvera
200 g sviesta
6 vidēji lieli, skābi, sulīgi āboli
Kanēlis pārkaisīšanai

    Servēšanai

    • Vaniļas mērce – gatavais maisījums, ko sajauc ar pienu,

    vai

    • 1 lauku olas dzeltenums,
    • 1 ēd. karote cukura un
    • tējkarote vaniļas cukura uz
    • 250 ml piena (mērci taisa pēc vajadzības – var ½ l vai 1l, mums parasti pietiek ar ½ litra).

    Soļi

    Solis 1

    Miltus, mannu un cukuru, cepamo pulveri ieber traukā, rūpīgi sajauc un un sadala 4 daļās.

    Solis 2

    Ābolus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves un sadala trīs daļās.

    Solis 3

    Ņem formu, ieziež ar sviestu.

    Solis 4

    Nokaisa ar 1 daļu maisījuma.

    Solis 5

    Pārliek 1/3 daļu no sarīvētajiem āboliem, nolīdzina un piespiež ar rokām, lai izsūcas sula.

    Solis 6

    Uz rupjās rīves rīvē pāri 1/3 daļu sviesta.

    Solis 7

    Pārkaisa ar kanēli.

    Solis 8

    Tad atkal atkārto tādā pašā secībā: 1 daļa maisījuma, āboli, sviests, kanēlis,
    atkārto vēlreiz, kamēr pabeidz ar sviestu, kam pārkaisa ar pēdējo miltu maisījuma daļu, lai pa virsu veidojas drupačas.

    Solis 9

    Drupaču kārtai arī pārkaisa kanēli. Cep līdz 160–180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī 1 stundu.

    Vaniļas mērces sagatavošana

    Solis 10

    Olu dzeltenumus saputo ar cukuru.

    Solis 11

    Pienu uzvāra un tievā strūkliņā lej saputotajā olu dzeltenuma masā. Pārlej atpakaļ katliņā, liek atkal uz uguns un lēni sildot maisa, līdz sabiezē.

    Solis 12

    Vaniļas mērci nedrīkst uzvārīt, tad saies kunkuļos. Man tā diemžēl ir gadījies, un esmu šo kļūmi veiksmīgi labojusi ar blenderi.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

    Rabarberu apelsīnu kūka

    Rabarberu apelsīnu kūka

    To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

    Mūsu sadarbības partneri